Ungarnlejren i Klosterheden
Vestjyder i krig
Når man kører på Ringkøbingvej mod Lemvig, og lige har passeret Vilhelmsborg Kro, kan man køre fra ind på en rasteplads med en skovlegeplads. Stedet her rummer en historie fra besættelsestidens sidste år, nemlig en lejr for ungarer i tysk uniform.
Man mener, at der blev udstationeret omkr. 12.000 ungarske soldater i Danmark som tyske ”frivillige”. I virkeligheden var de tvangsudskrevet. Det er endda dokumenteret nogle af dem samarbejdede med den danske modstandsbevægelse.
Soldaterne var typisk helt unge mænd og drenge, der kom fra fjerne landområder i Ungarn. De havde ingen militærtræning og havde aldrig været udenfor deres hjemegne.
De var fortvivlede, da de vidste tyskerne var på vej til at tabe krigen.
De frygtede, hvad tyskerne kunne finde på at gøre ved dem, medens de var i Danmark. Men mange vidste ikke hvor de var, og om de i overhovedet var i Europa.
I dagene efter befrielsen var det briterne, der sørgede for at sende ungarerne ud af Danmark sammen med tyskerne.
Men hjemsendelsen var ikke en befrielse for ungarerne. De frygtede at komme hjem, her ville de blive opfattet som nazistiske soldater. Uniformen talte jo sit sprog, men mennesket indeni var en anden.
Hvordan det gik dem, er der ikke mange beretninger om. ”Jerntæppet” gik ned kort efter deres hjemkomst til Ungarn, så det blev ikke undersøgt nærmere.
Tilbage til ungarerlejren i Klosterheden.
Det var et område af den daværende tyske flyveplads, hvor 200-300 ungarske hjælpetropper blev indkvarteret i 1943. Ungarerne tilhørte ikke Luftwaffe, som soldaterne inde på flyvepladsen, men hæren.
Flere ældre på egnen, der kan huske tiden i området, har fortalt mig, at ungarerne var virkelig bange for tyskerne inde på flyvepladsen. Derfor byggede de store volde omkring lejren, så de kunne forsvare sig.
Jeg er også blevet fortalt at det nedsænkede område, hvor der nu er gril, borde og bænke ved skovlegepladsen, var deres svømmebassin. Det har jeg dog ikke kunnet få dokumenteret.
Kilde: De ungarske soldater - en glemt tragedie fra den tyske besættelse af Danmark af Søren Peder Sørensen.
Ungarnlejren i Klosterheden 2022