Rammedige
Ud i historien
Der har boet mennesker i Vestjylland siden oldtiden.
Et af de synlige tegn på datidens storhedstid er det gamle voldanlæg - Rammedige.
Rammedige ligger ved oldtidsvejen, som består af hundredvis af gravhøje på en strækning fra Vesterhavet til Viborg egnen.
Ramme Dige genindviet den 23. oktober 2011
Det er en bevilling fra A.P. Møller-fonden, der har gjort det muligt for kulturarvsstyrelsen at fortælle historien om en af de centrale lokaliteter i landsdelens oldtidshistorie, Ramme Dige ved Fjaltring i Lemvig.
Myten om da Trans var Jyllands hovedstad
(En udokumenteret fortælling)
Tilbage i yngre stenalder, og de ca. 500 år derefter, var området ved Trans, Bovbjerg, Ferring og Fjaltring det vigtigste område på den jyske vestkyst, ja måske i Jylland.Det var her man udskibede varer til eksport, via de små ”anløbshavne” ved Dybå i Fjaltring, ved ådalen i Trans og ved Ferring sø, som dengang var indsejling til Limfjorden.For at beskytte området byggede man fæstningsværket Rammedige, som ud over at virke som forsvarsvold for fjenderne der kom fra syd, så som Bøvling, også var toldsted for at komme ind i ”hovedstaden”.Inden for i ”hovedstaden” levede folk i deres bopladser, dyrkede den frugtbare jord, og måske strides de forskellige stammer indbyrdes en gang imellem. Man fiskede i små kanoer i havet, eller hvad man nu brugte på den tid. Men det vigtigste var, at samle rav ved havet.Det kunne man jo gøre bare man vidste hvornår det kunne findes, en egenskab nutidens samlere også har tilegnet sig.Rav var oldtidens guld, og en eksportvare og her kommer forestillingen om ”hovedstaden” ind. Mændene sejlede over dammen til England og solgte eller byttede ravet med andre varer.Derved blev folkene her i området ret velstillede og havde brug for et værn mod indtrængende fjender, ”som dem fra Bøvling og Ramme”, så derfor byggede man Rammedige”.Det var også her kristendommen blev indført i Danmark, ja det var noget af det mændene havde med hjem fra England. Det kan jo bevises. Da Trans kirke, der er fra 1100tallet, blev restaureret i 1964, fandt man rester af tre ældre kirker der kunne dateres ældre end Danmarks dåbsattest i Jelling.Vi fik kristendommen af englænderne og de fik sproget af os. Læg mærke til de mange ord der er ens på dialekten her og engelsk.Jo også dengang var området her omkring Bovbjerg centrum for landets kulturliv og trendsætter for de normer vi skal leve efter, både national og international.Det er nok ikke den fulde sandhed, men heller ikke den fulde løgn.
Jens Erik Villadsen
Spørgsmål til fortællingen
Og hvorfor så lige netop dette område?
Isrands linjen fra sidste istid går fra Fjaltring mod øst forbi Rammedige, langs den nuværende vej fra Ramme via Lomborg til Rom.Syd her for var det stadig i oldtiden sumpet og ufremkommelig område. Nord for var der bopladser, hvilket de mange gravhøje vidner om.Højene er begyndelsen på den oldtidsvej der starter med højen her vest for fyret og går langs isrands linjen til Karup å og sydpå langs den jyske højderyg.For at komme ind i ”hovedstaden” skulle man komme fra øst af oldtidsvejen, som stort set er den der i dag går fra Rom, Lomborg, Ramme til Rammedige, hvor man så blev visiteret og måske skulle fortoldes.Altså er nævnte vej en af Danmarks ældste landeveje.Og hvorfor var så ”hovedstaden” så vigtig? Jo mange undersøgelser viser, at der har været en livlig trafik over Nordsøen til de keltiske lande, og mange vil påstå, at kristendommen blev indført i Trans som det første sted i Danmark!Den nuværende Trans kirke er fra 1100tallen, men da man restaurerede den i 1964 fandt man rester af tre ældre trækirker, som kunne dateres ældre end den officielle kristne dåbsattest i Jelling.Det antages, men kan ikke bevises, at det man eksporterede var rav, oldtidens guld, som man også dengang fandt i rigelige mængde her. Levevilkårene har været ret gode i bondestenalderen og tiden frem, da agerjorden her er ret god og næringsgivende.
Konklusionen er for egen regning og risiko, men jeg har læst og hørt meget om Rammedige og landet bag. De faktuelle oplysninger er bevist og anerkendt.