Lære Møller blev vred over de nye folkelige bevægelser - Vestjyder.dk/minhistorieom

Gå til indhold

Lære Møller blev vred over de nye folkelige bevægelser

Skolen
Peder Møller. Lærer ved Fjaltring skole 1866 – 1906 (Kommuneskolen)

I 1888
- skrev lærer Peder Møller ved Fjaltring skole til kredsens Folketingsmedlem, valgt af partiet Højre, Chresten Aaberg, at han var meget utilfreds.
Han kunne kun se passivt til, at sognene var i totalt opbrud og forandring, og at det var de uoplyste venstre bønder, der stod bag alt dette.
I 1884
- havde en lille gruppe forældre oprettet en friskole i protest mod hans indlæring af børnene, og et par år efter et forsamlingshus.
Nu var den så gal igen, for de samme personer stod nu bag oprettelsen af en forbrugsforening.

FJALTRING FRISKOLE
I foråret 1884 begyndte tre familier i Fjaltring og Trans at holde friskole i et lejet lokale "Kryk i ly”. Kaldet sådan, da bygningen lå i læ for en stor bakke vest for gården "Løkke" i Trans.
Hver familie mødte med ét barn, så skolen åbnede med tre elever.
Efterhånden kom flere til, og børnetallet steg hurtigt.
Allerede i 1887 fik skolen sin egen bygning midt mellem Fjaltring og Trans.
Sammen med friskolen byggede man også forsamlingshuset.

Baggrunden for Fjaltring Friskole var det åndelige røre, som vaktes i Fjaltring og omliggende sogne, ved præsten Markus Lund, der i 1870erne var sognepræst i Fjaltring-Trans.
Den kreds af forældre, der støttede pastor Markus Lund og hans forkyndelse, var den yngste del af menigheden.
Nogle af dem ville ikke sende deres børn i kommuneskolen, hvor religionsundervisningen var gammeldags med lærebog på remser, og hvor der ikke blev lagt megen vægt på at fortælle bibelhistorie og danmarkshistorie for børnene.

I denne kreds blev man enige om at tage en mand af egen midte som lærer, nemlig Jens Kirkeby, Trans.
Han rejste to vintre på Askov højskole for at forberede sig på lærergerningen.
Så i maj 1884 var skolen klar til start med Jens Kirkeby og hans hustru Johanne, hvis datter også var en af skolens første elever.
De ledede skolen indtil 1894 og gik op i arbejdet med alt, hvad de havde i sig, så der var lagt et godt fundament for eftertiden.
Kirkeby var tillige en praktisk dygtig mand, der drev sit lille jordlod med beundringsværdig omhu og var med til at starte Fjaltring og Ferring brugsforeninger.
Der blev ikke pålignet de enkelte medlemmer bestemte bidrag for børnenes undervisning; men man gav efter evne.

FJALTRING FRISKOLE 2021
Her 137 år efter eksistere FJALTRING FRISKOLE stadig, selv om afvandringen fra ”vandkanten” har været hård ved bosætningen, og dermed også børnetallet i skolen.
Men en kreds af aktive borgere har det sidste år haft en kampagne, hvor man kan tilbyde børnefamilier hjælp til bosætning i en prøveperiode.
Det har vist sig at være en succes.
Tilbage til indhold