Artikel i LF - BLOG - Vesjyder.dk

Gå til indhold

Hoved menu:

Artikel i LF

Vesjyder.dk
Udgivet af i Avis artikel ·
Jens Erik Villadsen fortæller lokale historier. Og han har flere i ærmet, end han kan nå at skrive

18 nov. 2018
Benny Gade (gade@folkebladetlemvig.dk)
- Nu laver jeg det, jeg skulle have lavet hele livet, siger 68-årige Jens Erik Villadsen, mens han viser den stabel bøger, som han enten har udgivet eller været med til at udgive.

Mange af dem er portrætter, men ind i mellem er der også omfattende værker som Bur Sogns historie. Lige nu er han aktuel med Lemvig-bogen, der er en årlig udgivelse med historier fra de samvirkende, lokalhistoriske arkiver, som han redigerer. Og så har han vel også et fingeraftryk i Hardsyssels Årbog, der netop er udgivet, selv om han ikke vil vedgå det.

- Jeg er kun bestyrelsesmedlem i foreningen bag bogen og er webmaster på deres hjemmeside. Jeg sidder ikke med i bogens redaktionsudvalg, fortæller han.

Han har endnu to bøger på vej med lokale historier, men dem vender vi tilbage til.

Jens Erik Villadsen bor både i Holstebro og i Fjaltring. Populært plejer han at sige, at vinteradressen er i Holstebro, mens han bor i huset på Lisbyvej i Fjaltring om sommeren.

- Jeg er nu også meget her i Fjaltring om vinteren. Jeg er her da et par dage hver uge, siger han.

Det er her, vi møder ham for at høre om bogproduktionen og interessen for lokalhistorie, der for alvor tog fat i Fjaltring.

Oprindeligt var det Jens Erik Villadsens faster, der boede i huset på Lisbyvej. Hun var barnløs, men siden drengeårene er Jens Erik Villadsen kommet i huset.

- Jeg var nærmest en slags reservesøn for hende. Da hun flyttede på plejehjem, spurgte hun, om vi var interesseret i at overtage huset, og det gjorde vi så i 2006, fortæller han.

Da han altid har været interesseret i lokalhistorie, førte det naturligt til, at han begyndte at færdes i det lokalhistoriske arkiv i byen. Det gør han stadig, men interessen er nu udvidet til hele kommunen, idet han er formand for De Samvirkende Lokalhistoriske Arkiver i Lemvigområdet. Han stod også bag den første årbog, der kom på gaden i 2012, hvor han fik lokale arkivfolk til at bidrage med historier, som han efterfølgende redigerede og udgav.

- Jeg har altid haft en historisk interesse og bestemte på at tidspunkt, at når jeg blev pensionist, ville jeg formidle vestjysk kulturhistorie, fortæller han.

Interessen er især vakt for 1800-tallets brydningstider, hvor livet på landet affødte andelsbevægelserne, husmandsforeninger, Indre Mission med mere.

Og netop i Fjaltring er der masser af den slags historier, som også kan ses i hans produktion af bøger og hæfter. Han har beskrevet Fjaltring Friskoles historie, portrætteret lokalkendte personer som Arne Lisby Kjær, tømrermesteren Gustav Bruun og hustruen Ellen, og flere andre. Og så har han i øvrigt også udgivet Bur sogns historie over tre bind, som han dog ikke vil tage hele æren for.

- Da min far døde, lå der 800 sider om Bur Sogns historie. Jeg følte næsten, jeg havde en slags pligt til at få dem redigeret og udgivet, fortæller han.

De sidste bind udkom i august sidste år.

Engagementet i lokalhistorie er et vigtigt initiativ, synes han.

- Hvis ingen fastholder historien, så forsvinder den lige så stille. Mine egne børnebørn ved for eksempel ikke noget om livet på landet og har dårligt nok set en ko. Derfor er dagliglivet noget af det, jeg gør meget ud af at fortælle om, siger han.

Netop nu er han i gang med to, større projekter, hvor af det ene er ved at være færdig.

- Jeg laver lige nu en bog om Fjaltring-Trans Sparekasse, som officielt lukkede 19. april i år - præcist 145 år efter, at sparekassen blev stiftet. Den bliver nok først færdig lige efter jul, siger han.

Det bliver ikke kun en bog om en sparekassens historie. Den kommer også til at rumme historier fra lokalområdet og Danmark, for landets økonomi og pengesituation smittede stærkt af på pengeinstitutterne og de, der anvendte dem.

Der ud over er han i gang med endnu en bog sammen med fotografen Benny Vejlby. De har i fællesskab sat sig for at fortælle historien om Damernes Magasin, som blev stiftet af søstrene Elly og Ingrid Bache Lauridsen. Deres butik blev landskendt efter en tv-udsendelse, der fortalte om de to søskende og deres særlige måde at drive butikken på. Det kommer der nu også et omfattende bogværk på over 300 sider ud af.

- Vi har gravet i mange arkiver, interviewet familie samt tidligere og nuværende ansatte i butikken. Desuden har vi fået adgang til søstrenes private billedarkiv, fortæller Jens Erik Villadsen.

Lige nu leder makkerparret efter en sponsor, der vil støtte udgivelsen, som de håber at få klar til foråret, hvor forretningen også kan fejre 60 års jubilæum.

Derefter stopper skriverierne dog ikke, for Jens Erik Villadsen har allerede flere personer på listen, som han skal portrættere.

- Jeg er ofte ude at interviewe folk, for man skal huske, at nutidens fortælling er historie i morgen, siger han.

Han skal bare finde tiden til at skrive dem alle.
© Jens Erik Villadsen - Vestjyder.dk
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu