En lykkelig stranding

Gå til indhold

En lykkelig stranding

Vesjyder.dk
Offentliggjort af Jens Erik Villadsen i Stranding · 1 januar 2019
Tags: StrandingeVestjyder
”ANNY” strandet ved Fjaltring 1916
Kaptajnen og styrmanden blev efter redningsaktionen indkvarteret hos strandfoged Ole Jespersen. Til denne stranding knytter der sig en speciel lokalhistorie, idet den 24-årige kaptajn Jan Küipers forelskede sig i Kathrine, strandfogedens 22-årige datter.

Jernskonnerten ”Anny” af Terneuzen, 153 nettotons, ført af kaptajn Jan Küipers, på rejse fra Christiania (Oslo) til West Hartlepool med props (træstolper til understøtning af minegange). Årsagen til strandingen var pålandsvind.

Den 11. oktober 1916 kl. ca. 17 meddelte opsynsmanden ved station ”Thorsminde”, at en skonnert kom sejlende sydfra forbi Thorsminde. Da det blæste en storm af VNV, ville skibet gå på grund, såfremt det ikke vendte kursen om mod sydvest.  Skonnerten fortsatte nordover, og da den, efter at have passeret stationen Tuskjær, tog sejlene ned og gik til ankers, gjorde redningsmandskabet på Tuskjær sig klar til aktion.  Kl. ca. 18 var redningsholdet klar med 4 vogne med raketapparater og redningsstole, og ligeledes var en af redningsdamperne i Thyborøn klar til bistand.

Først den følgende dag, den 12. oktober ved 9-tiden, begyndte skibet at drive mod land slæbende sine ankre efter sig. Redningsmandskabet gjorde raketapparaterne klar, og man gjorde en enkelt og en dobbelt raket klar til affyring, så snart skibet stødte på grund.
Besætningen kappede ankrene, og skibet drev derefter hurtigt inden for revlen og stod fast ca. 50 m fra land.
Raketapparaterne virkede fint, og besætningen halede hurtigt stjerneblokken med udhalerlinen til sig og gjorde den fast til jerngelænderet på agterdækket. Den tykke trosse haledes om bord, og derefter bragte redningsstolen den 5-mands store besætning i land.

Det lykkelige ved strandingen
Kaptajnen og styrmanden blev efter redningsaktionen indkvarteret hos strandfoged Ole Jespersen. Til denne stranding knytter der sig en speciel lokalhistorie, idet den 24-årige kaptajn Jan Küipers forelskede sig i Kathrine, strandfogedens 22-årige datter.

Brylluppet fandt sted 28. januar 1919.  Det var efter svære overvejelser, at Kathrine sagde ja til sin kaptajn, idet Ole Jespersen var enkemand med en stor børneflok, hvoraf Kathrine var den ældste og derfor den, der var i moderens sted.  Kathrine vidste jo nok, at hun skulle følge med i livet på skibet. De fik tre børn fra 1920 til 1924 og børnene var i deres første år med forældrene på skibet.

Jan Küipers fik eget skib ”Jutland” i 1922 og havde base i Lemvig. I 1935 byggede de hus i Fjaltring, og Jan Küipers gik fra borde. I 1940 under 2. verdenskrig rømte skibet til England, men blev skudt i sænk i den engelske kanal i 1944.

Efter krigens afslutning drev Jan Küipers rederi fra hjemmet i Fjaltring, og han havde da to skibe. Jan Küipers døde i 1963 og blev begravet på 47-års dagen for sin stranding på ”Klitten” i oktober 1916.

Januar 2019 - Jens Erik Villadsen

© Jens Erik Villadsen - Vestjyder.dk
Tilbage til indhold