BLOG - Vesjyder.dk

Gå til indhold

Hoved menu:

Skypumpe - Holstebro

Vesjyder.dk
Udgivet af i Historie - Holstebro ·
Tags: Lokalhistorie
Dagen Holstebro aldrig glemmer
De som kan huske den 11. februar 1962 i Holstebro, glemmer aldrig skypumpen der trak et spor igennem byen af ødelæggelser.
Vejret var mildt efter årstiden, og som jeg husker det, var der også solskin først på formiddagen.
Jeg var en stor dreng der var på besøg hos min farmor på De Gamles Hjem/Sysselting, sammen med mine forældre og søskende.
Fra hendes vindue kunne vi ud mod NV se en skypumpe nærme sig byen, og hvordan den tog tagpap og alt andet med sig op i luften. Vi troede det var en storm der var på vej, for vi havde aldrig hørt om en fænomenet skypumpe inde over land.

Efter besøget hos farmor kørte vi ud af Skivevej mod nord, og det syn der ventede os her, ja, det lignede en krigszone, hvor alt var ødelagt. Huse havde mistet taget, el- og telefonmaster var væltet og træer var rykket op med rode og lå spredt.
Mine forældre troede der havde været et militært angreb, og det kan jeg her mange år efter ikke fortænke dem i at tro. De havde jo oplevet 2. verdenskrig.
Men det var som sagt en skypumpe der havde trukket en ca. 50 m bred bælte igennem byen og forårsaget enorme ødelæggelser.

I det nybyggede Doktorvænget, stod en beboer på øverste etage i badeværelset, da husets gavl forsvandt, der var den ene væg i badeværelset. Han fortalte senere, at lufttrykket var ved at tage vejret fra ham. Det var så voldsomt, at vandet i klosettet stod op som et meterhøjt springvand.

Det var et under, at ingen omkom, eller kom alvorligt til skade. Men mange blev ramt af bygningsmateriale, og andet der fløj i luften, og måtte behandles for det.

Det blev opgjort, at mere end 100 bygninger fik større eller mindre skader. Man var også overrasket over, skypumpen havde kunnet transportere bygningsmateriale 14 km gennem luften.
Så vidt vides, har der ikke før eller siden været målt en så kraftig skypumpe over land i Danmark.

Jens Erik Villadsen
Foto: Holstebro Lokalhistorisk ArkivDen onde Herremand

Vesjyder.dk
Udgivet af i Tyende ·
Tags: RengkøbingamtNørreVosborg
Vi er i Ulfborg en gang i 1800’tallet. På kirkens loft finder man et drengeskelet. Straks opstår den tanke, at det er de jordiske rester af den dreng, som ifølge overleveringen blev myrdet af godsejer Henrik Johan de Leth.

Stædige vestjyder

Vesjyder.dk
Udgivet af i Historie - Vestkysten ·
Tags: StranddingeUdkantsDanmarkVestjyder
Ikke bare nu, men også dengang mente folkene på vestkysten, at de ”Kjøwenhavnere” ikke havde meget kendskab til deres forhold ude mod vest.

Kirkeskib i Thyborøn

Vesjyder.dk
Udgivet af i Thyborøn ·
Tags: ThyborønkirkeRedningsvæsenVestjyder
I februar 2019 forærede modelbygger Bjarne Christoffersen fra Ålborg en model af Redningsskibet Vestkysten til Thyborøn Kirke.

Jul i rationeringstid

Vesjyder.dk
Udgivet af i Besættelsestiden ·
Tags: FjaltringBesættelsestidenVestjyder
9. april 1940 blev ret så skelsættende, også for butikshandelen.

Tyendets skiftedag

Vesjyder.dk
Udgivet af i Tyende ·
Den 1. november var i århundrede skiftedag på landet. Det var her karle og piger skulle fortsætte- eller finde en ny husbond.

En lykkelig stranding

Vesjyder.dk
Udgivet af i Stranding ·
Tags: StrandingeVestjyder
Kaptajnen og styrmanden blev efter redningsaktionen indkvarteret hos strandfoged Ole Jespersen. Til denne stranding knytter der sig en speciel lokalhistorie, idet den 24-årige kaptajn Jan Küipers forelskede sig i Kathrine, strandfogedens 22-årige datter.
© Jens Erik Villadsen - Vestjyder.dk
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu