Trans - Jyllands hovedstad - Vesjyder.dk

Gå til indhold

Hoved menu:

Trans - Jyllands hovedstad

min HISTORIE om
Myten om da Trans var Jyllands hovedstad
Tilbage i yngre stenalder, og de ca. 500 år derefter, var området ved Trans, Bovbjerg, Ferring og Fjaltring det vigtigste område på den jyske vestkyst, ja måske i Jylland.
Det var her man udskibede varer til eksport, via de små ”anløbshavne” ved Dybå i Fjaltring, Ved ådalen i Trans og ved Ferring sø, som dengang var indsejling til Limfjorden.
For at beskytte området byggede man fæstningsværket Rammedige, som ud over at virke som forsvarsvold for fjenderne der kom fra syd, også var toldsted for at komme ind i ”hovedstaden”.

Inden for i ”hovedstaden” levede folk i deres bopladser, dyrkede den frugtbare jord, og måske strides de forskellige stammer indbyrdes en gang imellem.
Man fiskede i små kanoer i havet, eller hvad man nu brugte på den tid. Men det vigtigste var, at samle rav ved havet.
Det kunne man jo gøre bare man vidste hvornår det kunne findes, en egenskab nutidens samlere også har tilegnet sig.

Rav var oldtidens guld, og en eksportvare og her kommer forestillingen om ”hovedstaden” ind.
Mændene sejlede over dammen til England og solgte eller byttede ravet med andre varer.
Derved blev folkene her i området ret velstillede og havde brug for et værn mod indtrængende fjender, så derfor byggede man Rammedige.

Det var også her kristendommen blev indført i Danmark, ja det var noget af det mændene havde med hjem fra England. Det kan jo bevises. Da Trans kirke, der er fra 1100tallet, blev restaureret i 1964, fandt man rester af tre ældre kirker der kunne dateres ældre end Danmarks dåbsattest i Jelling.

Vi fik kristendommen af englænderne og de fik sproget af os. Læg mærke til de mange ord der er ens på dialekten her og engelsk.
Jo også dengang var området her omkring Bovbjerg centrum for landets kulturliv og trendsætter for de normer vi skal leve efter, både national og international.

Det er nok ikke den fulde sandhed, men heller ikke den fulde løgn.
Jens Erik Villadsen

© Jens Erik Villadsen - Vestjyder.dk
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu