VESTJYDER.DK

Gå til indhold
Om bogen
Bortset fra den første fortælling om de første vestjyder, der bosatte sig her, da isen trak sig tilbage for ca. 10.000 år siden, er de øvrige alle fra tidsrummet ca. 1800 til 1970.
Lokaliteterne er fra de nuværende Lemvig, Struer og Holstebro kommuner og fortæller om de folk, der boede og levede her, og som jeg eller min familie har haft relationer til.

Christian, Gert og Birgit skildrer dagligdagen og vilkårene fra deres barn- og ungdom i henholdsvis Thyborøn, Vemb og Struer fra først i 1930’erne til 1970’erne.

Det er fortællingen om to generationer Bjerre, der opbyggede Bovbjerg Badehotel, hvor kunstnere holdt deres somre fra sidst i 1800-tallet til ca. 1970.

I februar 2022 lukkede Holstebro sygehus efter 127 år på samme adresse. Men før dette sygehus havde der været to amtssygehuse. Vi følger de, som har haft deres arbejde her fra 1806 til ca. 1972, med portrætter, billeder og fortællinger.

Og endelig er der nogle korte fortællinger fra området i samme tidsrum.

Fakta om bogen
Bogen er på 200 sider, trykt på god kvalitetspapir, så de mange fotos fremstår i god kvalitet. Indbinding er paperback.
Bogen koster 195.- kr.

Salg
Kan bestilles i formularen herunder.
Den sendes til adressen du har opgivet
indtil videre portofrit
men det kan tage op til seks hverdage.
Der medsendes en faktura, der kan betales ved bankoverførsel eller med MobilePay.

Derudover kan den også købes i boghandlerne i Lemvig, Struer og Holstebro










Jens Erik Villadsen
der har skrevet og udgivet bogen
VESTJYDER.DK

Indholds fortegnelse:
VESTJYDER.DK
Historiske fortællinger og billeder fra Lemvig, Struer og Holstebro Kommuner

Rammedige og Trans Kirke
Når man fra Lemvig kører mod Bøvling, kommer man til et sted, hvor vejen går fra mod vest ind til Fjaltring og videre til Thorsminde. Her skal man forbi det gamle, men nu delvis genetablerede fæstningsværk Rammedige. Her står to krigere og holder vagt over det som i jernalderen var et værn mod de der kom fra vest og ville ind til datidens metropol – Trans. Var det her de første vestjyder slog sig ned, da isen trak sig tilbage for ca. 10.000 år siden?
Helt ude ved skrænten til havet ligger Trans kirke, men den har formentlig ligget midt i sognet da den blev bygget i 1100’tallet. Kirken som vi kender i dag er dog ikke den første her, da man ved en restaurering i 1964 fandt man spor efter en trækirke fra 900-tallet. Var det her vikingerne tog kristendommen med hjem til fra England på deres togter dertil?

Bovbjerg Badehotel i Bjerres tid 1890 til 1970
I 1890 købte Kristen Bjerre den gamle Ferring Kro tæt på skrænten til Vesterhavet. Kristen var opvokset på egnen. Usædvanlig for tiden som bondesøn, havde han været på kunstakademi i København. Da han vendte tilbage til hjemegnen, var han klar over en levevej som kunstner ikke var muligt. Men som kromand tiltrak han ret hurtigt nogle af landets største kunstnere og kulturpersonligheder til ’Færing Kro- og Gjæstgiveri’ om sommeren. I 1905 havde havet taget så meget af skrænten, at kroen måtte flyttes ind med kirken som nabo. Her byggedes Bovbjerg Badehotel, som sønnen senere overtog. Hotellet fortsatte som samlingssted for de kendte sommergæster i de næste mange år.

Barn og ung i Thyborøn i 1930- og 40’erne
Fortalt af Christian Winkel Olesen. - Det var på den tid havnen stadig var forholdsvis ny og Vandbygningsvæsenet havde den store støbeplads til høfdebyggeriet her. Mændene i Thyborøn arbejdede her, var fiskere, eller på arbejdspladser der var knyttet til fiskeriet. Et sandt eldorado for drengene med de mange, og nok ikke helt ufarlige ’legepladser’. Det er også fortællinger fra den tid og hans 27 år som fyrbøder på ’Redningsskibet Vestkysten’ og om besættelsestiden i Thyborøn.

Barn i Struer i 1960- og 70’erne
Fortalt af Birgit Stauersbøll Villadsen. - Hun og hendes to søskende voksede op i et typisk arbejderhjem for den tid. Birgit skildre hvordan skoletiden var, navnlig fremhæver hun én lærer der ren pædagogisk var foran sin tid. Hvordan det var at komme på gymnasiet, som den første i familien. Om faren der arbejdede med ydelseskontrol hos landmændene og senere blev laboratoriebetjent på apoteket. Moren var, til børnene flyttede fra reden, hjemmegående, hvorefter hun tog en uddannelse som sygehjælper og derefter arbejde som dette.

Barn og ung ved Storåen i Vemb i 1940- og 50’erne
Fortalt af Gert Hingebjerg, Vemb. - En barndom hvor alle drenge fiskede i åen fra de selv kunne gå derned. Om bedstefaren der havde en fiskehandel, hvor han ud over drengenes fisk, også opkøbte hvad der ellers blev fanget i åen. Gert fortæller også om det hårde arbejde den anden bedstefar havde ved ovnen på Skærum Mølle Teglværk. Hvad Storå har betydet for Vemb, helt fra middelalderen, hvor Nørre Vosborg og Tvis Kloster strides om retten til at fange laks i Storå

Små fortællinger
’Moster Puttes’ hus på Gjellerodde – De små huse ved Oddesund – Urfuglen, Vestjyden der forsvandt ved årtusindskiftet – Da Venø fik en jordemoder i 1890’erne.

Amtssygehuset i Holstebro
Fortællinger fra de tre sygehuse i Holstebro der blev taget i brug i 1806, 1842 og 1895.
Det er fortællingen om, hvordan dagligdagen gik for læger, sygeplejersker og andet personale. Hvordan man klarede sig med én overlæge til 1939 og til der i 1960 var otte.
Det er fortællingen om at være sygeplejerske omkr. 1918, 1940 og op igennem 1950’erne, både som elev, assistent og afdelingssygeplejerske. Fra denne periode er fortællingerne rigt suppleret af fotos.
Fra alle perioder er der beskrivende portrætter af læger, sygeplejersker og andet personale, der alle var typiske for netop den tid de virkede.
Et særligt kapitel er tilegnet Frk. (Kristine) Aaberg, der var den første afdelingssygeplejerske på det nyoprettede med. afd. i 1939 og til 1972. Familien fortæller om den private faster Kristine.

Tilbage til indhold