Den onde Herremand

Gå til indhold

Den onde Herremand

Vesjyder.dk
Offentliggjort af Jens Erik Villadsen i Tyende · 15 december 2019
Tags: RengkøbingamtNørreVosborg
Den onde herremand på Nørre Vosborg slog en dreng ihjæl
Vi er i Ulfborg en gang i 1800’tallet. På kirkens loft finder man et drengeskelet. Straks opstår den tanke, at det er de jordiske rester af den dreng, som ifølge overleveringen blev myrdet af godsejer Henrik Johan de Leth. Han ejede Nørre Vosborg fra 1746 til 1754 og huskes af eftertiden som ondskaben selv.

På den tid var landets godsejere så småt begyndt at tage hovbøndernes situation op til overvejelse. For Henrik Johan de Leth var det ikke et emne, det glædede ham at plage Nørre Vosborgs bønder med mere hoveri og grov udnyttelse.
I hidsighed piskede han en tjenestedreng ihjel, fordi han mistænkte ham for at have stjålet en kostbar sølvske.

Overleveringen skulle være noget lignende dette:
Godsejer Henrik Johan de Leth og ladefogeden havde bundet drengen til en stolpe på gårdspladsen, og her lod han piske slagene hagle ned over den stakkels dreng.
Gårdens øvrige tjenestefolk gik i gang med at lede efter skeen. Den måtte findes et sted, tænkte de, og de blev da også ved med at lede så længe, at de fandt den i en tønde med foder til svinene.
Straks fortalte de Leth, at skeen var fundet, og dermed var det jo bevist, at drengen ikke have stjålet den.
Slip så den dreng! sagde nogle, men det havde Leth ikke tænkt sig at gøre.
Drengen skulle straffes om han var skyldig eller ej, havde han åbenbart bestemt, og med fornyet kraft genoptog herremanden sin dyriske mishandling af drengen, der til sidst faldt sammen af udmattelse og smerte.
Så hårdt medtaget var han, at han uden at være kommet til bevidsthed døde om natten. Nu var gode råd dyre for Leth og ladefogeden. De måtte have slettet sporene. Drengeliget forsvandt, og der taltes ikke mere om det.

Ca. 100 år senere.
Under restaureringen af Ulfborg Kirke fandt man på loftet et drengeskelet indpakket i en vadmelskofte, lukket med læderknapper. Man undrede sig over, at skelettet var havnet netop her, indtil nogle af de ældste lokale beboere fortalte historien om tjenestedrengen fra Nørre Vosborg.
Man kom frem til, at det måtte være ham og drengen blev begravet på Ulfborg kirkegård.
Om graven stadig findes ved jeg ikke?

December 2019 - Jens Erik Villadsen



© Jens Erik Villadsen - Vestjyder.dk
Tilbage til indhold